facebook
SOKI i SMAKI
2020-03-18, 15:05
facebook
#ZOSTANWDOMU #DZIADEKDODOMU
?Idąc za zaleceniami rządowymi oraz globalnemu ruchowi #zostanwdomu, każdy już bierze sytuację bardzo poważnie i stara się zadbać o zdrowie swoich i najbliższych. Na tę chwilę mnóstwo restauracji oraz punktów gastronomicznych musiało wywiesić białą flagę.
Kto może - stara się organizować możliwość zakupienia ulubionych potraw/ dań na dowóz. W tym momencie powinniśmy wszyscy pokazać wsparcie małym lokalnym firmom. To o nich opowiadacie znajomym, którzy przyjeżdżają w odwiedziny, to do nich zabieracie przyjaciół, aby spróbowali czegoś pysznego, jedynego w swoim rodzaju.

?Giganty na rynku, duże dyskonty - poradzą sobie! Oj nawet lepiej, gorączka czy wręcz panika zakupowa, która zapanowała w ostatnim czasie świetnie nakręca rynek spożywczy. Hola! Wszystko z głową!

?Małe i średnie przedsiębiorstwa, ze skutkami pandemii, będą walczyć o wiele dłużej niż ktokolwiek może sądzić. Ba! Jeśli tylko starczy zdrowia i pieniążków. A komu? A temu sąsiadowi z klatki obok co prowadzi małą knajpkę na Jeżycach, tej pani na Ratajach, u której zawsze kupujesz świeże pieczywo.. To są tysiące osób - Waszych sąsiadów, kolegów, rodziców, przyjaciół, których ten kryzys gospodarczy dotknie najbardziej...

W obliczu zaistniałej sytuacji nie chcemy zostawić Was bez soczków Dziadka Franka czy Lowe, dlatego uruchamiamy naszego sokowego kuriera - soki do domu - Poznań, Oborniki i okolice.

Jak zamawiać?
- mailowo biuro@frankfood.eu
- telefonicznie + 48 601 180 199

Jakie ceny?
-> Dziadki Franki - 4,00 PLN / szt.
-> LOWE soki - 4,50 PLN / szt.
-> LOWE Smoothie 4,50 / szt.
-> Bag In Box 3L - 19,90 PLN / szt.
-> FERMENT zakwas z buraków - 3,50 PLN / szt.
-> Zdrowy TY! jabłko-burak-aronia 4,00 PLN / szt.

*pełna lista soków oraz smaków dostępna w notatkach

Koszt dostawy:
- od 50 PLN darmowy (Poznań, Oborniki i okolica - napisz, zadzwoń i sprawdź czy dowieziemy).

Płatności i rabaty:
- jeśli zdecydujecie się na przedpłatę macie od nas 3% rabatu
- za zamówienie powyżej 150 PLN dodatkowe 2%
- gotówka tylko odliczona, damy Wam znać o procedurze przekazania - odbioru.

Dostawy realizujemy kilka razy w tygodniu w godzinach 16-20.

?I co dalej? #PODAJDALEJ - będziemy starali się na bieżąco wrzucać na nasz Fanpage lokalnych restauratorów, u których możecie zamówić na dowóz jedzonko. Postaramy się stworzyć listę oraz mapę takich punktów na terenie Poznania, możecie nam pomóc oznaczając ich w komentarzach, udostępniając posty. Na koniec przypominamy #ZOSTANWDOMU i #ZAMOWDODOMU!
2020-03-18, 15:04
facebook
Ostatnio troszeczkę nie mieliśmy czasu raczyć Was przepisami, zdjęciami czy poradami Babci Zosi. Czas to naprawić :)

W świetle ostatnich wydarzeń z panującą pandemią tego okropnego wirusa każdego nachodzi chwila refleksji. Szczególną uwagę powinniśmy poświęcić właśnie naszym dziadkom! To nasze babcie i dziadki są najbardziej narażeni na to paskudztwo.

Więc rada od Babci Zosi na dziś: Zadzwoń do babci/dziadka zapytaj jak się czują, czy czegoś potrzebują? Może brakuje im pieczywa, warzyw, owoców? Polacy to wspaniały naród, który potrafi się jednoczyć w obliczu problemu czy zagrożenia jak nikt inny! Wspierajmy się, pomagajmy sobie, wyciągajmy wnioski i zawsze dążmy do bycia lepszą wersją samego siebie! Miłego i spokojnego wieczoru :)
2020-03-17, 18:15
facebook
Znacie przepis na tradycyjną zupę krem z dyni?

Zdradzimy Wam sekret Babci Zosi, która dodaje do dyniowego kremu sok z pomarańczy! Sprawia, że zupa ma słodki posmak i jest przepyszna!

Cała rodzina będzie pod wrażeniem!
2019-12-02, 12:23
facebook
Miłego poniedziałku!

My dzień zaczynamy od kawałka szarlotki Babci Zosi, gorącej kawy i soku jabłkowego Dziadka Franka. Od razu przyjemniej się pracuje!

Babcia Zosia często do jabłecznika dodaje też gruszki! Ciasto smakuje wtedy nieziemsko ????
2019-11-25, 11:58
facebook
W porze jesiennych przeziębień i spadku odporności Babcia Zosia poleca czosnek!

Dlaczego? Ponieważ zawiera dużo substancji leczniczych, witamin i mikroelementów. A poza tym działa jak naturalny antybiotyk! Rozgrzewa, obniża gorączkę, wzmacnia odporność, hamuje rozwój bakterii, działa antynowotworowo, zwalcza infekcje i wolne rodniki!

Najlepiej działa spożywany na surowo, ale obróbka termiczna nie niszczy wszystkich jego wartości zdrowotnych. Dlatego warto dodawać go do zimowych obiadów.
2019-11-22, 13:11
facebook
To, że na dworze jest deszczowo i zimno nie znaczy, że trzeba siedzieć w domu! Wystarczy ubrać kalosze, wciągnąć czapkę na uszy i można skakać po kałużach cały dzień!

Nie zapominajcie o spacerze nawet w brzydką pogodę. Dla naszych organizmów bardzo ważne jest dotlenienie i zapewnienie odpowiedniej dawki ruchu. Wspomoże to naszą odporność na panujące jesienią przeziębienia. Dlatego weźcie psa na smycz, namówcie swoich bliskich i znajdźcie motywację, żeby wyjść na dwór!
2019-11-14, 12:51
facebook
W Poznaniu Dzień Niepodległości świętujemy po swojemu! Tego dnia wypadają też imieniny Świętego Marcina, czyli wielkie świętowanie na ulicy nazwanej imieniem świętego i pałaszowanie rogali świętomarcińskich!
2019-11-12, 12:38
facebook
Kiedy nieprzyjemna pogoda nie zachęca do spacerów i nie chce nam się wychodzić z domu, mamy dla Was propozycję spędzenia wieczoru w inny sposób.

Sezon teatralny rozpoczął się z nadejściem nowego roku szkolnego. Zachęcamy Was, żebyście zwrócili uwagę na repertuar Waszego lokalnego teatru albo zrobili sobie wycieczkę do opery. Zarówno dzieci, dorośli, jak i młodzież znajdą spektakl, który ich poruszy.

To rozrywka dla wszystkich!
2019-11-07, 12:13
facebook
Słyszeliście o MOVEMBER? To międzynarodowa akcja polegająca na zapuszczaniu w listopadzie wąsów!

Po co? Wąsy jako atrybut męskości prowokują do dyskusji na temat raka jąder i prostaty. Akcja ma uświadamiać panom, ale też paniom, jak ważne są regularne badania i dbanie o swój stan zdrowia.

Movember narodził się w 2003 roku w Australii. Dwóch przyjaciół Travis Garone i Luke Slattery postanowiło przywrócić modę na wąsy. Zebrali kolegów i wspólnie przez miesiąc zapuszczali zarost. Szybko zorientowali się, że wąs jest doskonałym narzędziem do obudzenia dyskusji o profilaktyce męskich nowotworów.

Dla nas jest to szczególnie ważny temat, ponieważ Dziadek Franek chorował na raka prostaty. Dlatego w tym miesiącu chcemy zachęcić Was do badania się i dbania o swoje zdrowie.

Zachęcamy do profilaktycznego jedzenia buraków lub picia soku z buraka, ponieważ ma on właściwości przeciwnowotworowe. Duża zawartość betaniny, czyli antyutleniacza pozwala chronić organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu burak jest warzywem, które bardzo skutecznie zwalcza raka.

Jako marka soków promująca naturalne produkty i zdrowy styl życia zdecydowaliśmy się włączyć do akcji poprzez popularyzowanie tematu profilaktyki nowotworów!

Pamiętajcie, żeby się badać!
2019-11-04, 11:50
facebook
Warto wspominać, dociekać naszego pochodzenia i tradycji. Czas na zadumę i melancholię pozwala nam odnaleźć swoją tożsamość i dostrzec wartość, jaką jest rodzina.

Franek Wendland jest postacią historyczną. Urodził się 1881 roku we wsi Wyrobki. Był dziadkiem naszej babci Zosi. To na jego cześć nazwaliśmy nasze soki. Był człowiekiem biznesu, ale jednocześnie bardzo dbał o ciepło ogniska domowego. Stanowi dla nas przykład gentelmana oraz kochającego męża, ojca i dziadka.

Dla dziadka Franka rodzina była zawsze ważną częścią życia. Od zawsze uczył swoje dzieci i wnuczęta, jak ważne są relacje rodzinne. Spisał swoje pamiętniki, aby móc przekazać potomnym historię ich przodków.
2019-10-31, 10:04
facebook
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- dwie łyżki cukru
- szczypta soli
- pół kostki masła
- jajko
- łyżka wody

Składniki na nadzienie:
- kilogram jabłek
- łyżeczka zmielonego cynamonu
- łyżka płynnego miodu
- dwie łyżki soku z cytryny

Mąkę, masło, jajko, cukier, sól i wodę zagnieć razem na gładkie ciasto. Rozwałkuj je na wielkość formy na stolnicy oprószonej mąką. Formę wysmaruj masłem i delikatnie obsyp mąką. Następnie wyłóż ciasto na formę tak, aby przykrywało też boki formy. Odstaw do lodówki na pół godziny.

Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kawałki. Jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny wrzuć na patelnię i podgotuj aż jabłka nieco zmiękną. Wyjmij formę z ciastem z lodówki i wlej masę jabłkową. Następnie piecz w temperaturze 200ºC przez około 30 minut.

Tarta jabłecznikowa gotowa! Najlepiej smakuje na ciepło, oprószona cukrem pudrem, z gałką lodów waniliowych :)
Smacznego!
2019-10-28, 12:52
facebook
Regulamin konkursu “RÓŻANY WEEKEND”
2019-10-25, 14:41
facebook
Brrr, zrobiło się naprawdę zimno! Nie zapominajcie o czapkach, szalikach i rękawiczkach. W taką pogodę łatwo się przeziębić. Babcia Zosia zawsze nas ostrzega, żeby w sezonie jesienno-zimowym nie zapomnieć o warzywach i owocach. To bardzo ważne, żeby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i dbać o swoją odporność!
2019-10-24, 18:01
facebook
Sezon na dynie w pełni! Te warzywa są pełne cennych składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dynie zawierają dużo beta-karotenu, czyli witaminy A, która ma pozytywny wpływ na nasz wzrok oraz przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Pozostałe witaminy w dyni to: B1, B2, C, PP i E.

Nasza Babcia Zosia poleca dynię na odchudzanie, ponieważ to warzywo zawiera celulozę, jest bogate w białko, przyspiesza przemianę materii oraz jest niskokaloryczne!
2019-10-21, 11:56
facebook
Pamiętacie jeszcze szachy?

Wydawałoby się, że ta gra już dawno została wyparta przez elektronikę i nowoczesne technologie. Jednak my ciągle lubimy w deszczowym popołudniem rozegrać partię szachów. Warto się czasem oderwać od ekranu i spędzić czas w sposób rozwijający logiczne i strategiczne myślenie.
Nas gry nauczył dziadek i przy każdym spotkaniu rozgrywamy mały turniej. Dziadek ciągle nas ogrywa, ale liczymy, że w końcu osiągniemy jego mistrzostwo!
2019-10-17, 12:09
facebook
Widzieliście jak pięknie jest za oknem?

Nich jesienna pogoda nie zniechęci Was do spaceru po kolorowym parku. Drzewa zaczynają zmieniać barwy, liście powoli opadają na ziemię, a słońce ciągle jeszcze wygląda zza chmurki.

My uwielbiamy takie jesienne klimaty!
2019-10-14, 15:00
facebook
Zmiana pory roku to też powrót do ulubionych jesiennych przepisów. W cukierniczym repertuarze Babci Zosi szczególne miejsce zajmują ślimaki z cynamonem. Są pyszne i proste w przygotowaniu. Spróbujcie sami!

Składniki na ciasto:
- szklanka mleka
- dwie szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- saszetka suszonych drożdży
- szczypta soli
- dwa jajka
- dwa żółtka
- pół kostki masła

Składniki na nadzienie:
- pół szklanki cukru
- dwie łyżki cynamonu w proszku
- łyżka kardamonu w proszku
- pół kostki masła

Przygotowanie:
Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami i na chwilę odstaw. Wsyp do miski mąkę, cukier i sól, po czym dodaj mleko z drożdżami. Wbij jedno jajko i dwa żółtka, dodaj miękkie masło i zacznij wyrabiać. Odłóż ciasto na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Roztopione masło wymieszaj z cukrem i przyprawami. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować na stole przyprószonym mąką. Posmaruj grubo z wierzchu gotowym nadzieniem. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki jak roladę.

Wyłóż wszystkie kawałki na blaszce z wysokimi brzegami. Roztrzep pozostałe jajko z łyżką mleka i posmaruj tą mieszanką wierzch ślimaków. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez około dwadzieścia minut.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe albo na drugi dzień w towarzystwie pysznej kawy!
2019-10-10, 11:27
facebook
https://www.facebook.com/TloczniaDziadkaFranka/photos/a.1280040965437997/2317436235031793/?type=3
2019-10-07, 10:44
facebook
Regulamin Konkursu „PSZCZELI KONKURS”
2019-10-04, 15:27
facebook
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Chyba nie ma osoby, która tego nie wie. Ale czy wszyscy stosują się do tej rady?

W porannym pośpiechu często brakuje nam czasu na myślenie o jedzeniu. Jednak powinniśmy wygospodarować chociaż kilka minut, ponieważ śniadanie dodaje nam energii na cały dzień pracy. Warto wybierać śniadania, które są jednocześnie smaczne, zdrowe i pożywne. Jedzenie dużej ilości cukrów prostych z samego ranka nie jest najlepszym wyjściem. Lepiej wybrać produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie, które powoli uwalniają energię. Dobrym pomysłem są składniki o dużej zawartości błonnika, ponieważ sprawiają, że dłużej czujemy się syci i dobrze wpływają na trawienie.

Pamiętajcie o śniadaniach!
2019-10-03, 10:02
facebook
Kto tutaj nie może żyć bez muzyki?

W naszym biurze codziennie pobrzmiewają różne rytmy. Nasze gusta są różne, ale od razu lepiej nam się pracuje przy dźwiękach muzyki!

A wiecie, że Dziadek Franek był wielkim miłośnikiem muzyki? Gdyby żył w naszych czasach pewnie byłby kolekcjonerem płyt winylowych i miałby taką półkę z największymi przebojami!

A Wy? Jakiej muzyki słuchacie? Zbieracie winyle?
2019-10-01, 09:27
facebook
Sezon na grzyby czas zacząć! My już wyruszamy z koszykiem na poszukiwanie dojrzałych kapeluszy.

Zawsze po grzybobraniu babcia Zosia suszy grzyby. Dzięki temu można je będzie wykorzystać nawet za kilka miesięcy. My najbardziej lubimy babciny sos grzybowy, który nadaje się nie tylko do mięsa, ale też do wielu dań wegetariańskich.

To szybki i prosty przepis na sos z grzybów leśnych.

Składniki:
• pół kilograma świeżych grzybów
• dwie duże łyżki masła
• cebula
• ząbek czosnku
• pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
• sól i pieprz
• natka pietruszki
• ok. 100 g śmietany 30%

Przygotowanie:
Dokładnie oczyść grzyby i pokrój w kawałki. Cebule obierz i drobno pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż aż do zeszklenia. Potem dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i grzyby. Smaż na średnim ogniu, następnie wlej rosół lub bulion, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.

Smacznego!
2019-09-27, 13:03
facebook
Regulamin Konkursu „IDZIE JESIEŃ”
2019-09-25, 16:36
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy | Zgoda cookies
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.