facebook
Nasze jabłka pochodzą z lokalnych sadów. Do ich uprawy nie stosujemy szkodliwych pestycydów. Wiemy, jak ważny jest naturalny smak i zapach owoców. Zwracamy dużą uwagę na wartości zdrowotne naszych produktów, dlatego zawsze upewniamy się, że składniki jakich używamy są ekologiczne i organiczne.
2019-09-23, 12:44
facebook
Winogrono to zdrowy owoc, pyszna przekąska (szczególnie w towarzystwie dojrzewającego sera lub w formie rodzynek), a przede wszystkim główny składnik wina!
Sezon na winobranie to późny wrzesień i październik. Wtedy owoce są już dojrzałe i nadają się do jedzenia. Jednak czas zbiorów często jest uzależniony od gatunku winorośli. Oprócz wina i jedzenia winogron prosto z pnącza, można też z nich zrobić kompot lub pyszne powidła, a z pestek olej.
Już za czasów starożytnego Egiptu ludzie posiadali zdolności uprawy winorośli i produkcji wina. Obecnie winogrona uprawia się prawie na całym świecie, ale jednym z najbardziej znanych pod tym względem regionów jest basen Morza Śródziemnego, gdzie winogrona i wino rozpowszechnili Rzymianie.
Sezon na winobranie to późny wrzesień i październik. Wtedy owoce są już dojrzałe i nadają się do jedzenia. Jednak czas zbiorów często jest uzależniony od gatunku winorośli. Oprócz wina i jedzenia winogron prosto z pnącza, można też z nich zrobić kompot lub pyszne powidła, a z pestek olej.
Już za czasów starożytnego Egiptu ludzie posiadali zdolności uprawy winorośli i produkcji wina. Obecnie winogrona uprawia się prawie na całym świecie, ale jednym z najbardziej znanych pod tym względem regionów jest basen Morza Śródziemnego, gdzie winogrona i wino rozpowszechnili Rzymianie.
2019-09-19, 12:06
facebook
Robiliście kiedyś własną konfiturę?
To bardzo proste! ??
Składniki:
- kilogram brzoskwiń
- pół cytryny
- szklanka cukru
- szklanka miodu
Przepis:
Kilogram brzoskwiń włóż do miski i zalej wrzątkiem. Zostaw na minutę, a gdy odrobinę przestygną obierz brzoskwinie ze skórki. Owoce pokrój na drobne kawałki wyjmując z nich uprzednio pestki. Włóż brzoskwinie do garnka wraz z cukrem, miodem i wyciśniętym wcześniej sokiem z cytryny. Całość zagotuj lekko mieszając. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych, gorących słoików i dokładnie zamknij.
Smacznego!
To bardzo proste! ??
Składniki:
- kilogram brzoskwiń
- pół cytryny
- szklanka cukru
- szklanka miodu
Przepis:
Kilogram brzoskwiń włóż do miski i zalej wrzątkiem. Zostaw na minutę, a gdy odrobinę przestygną obierz brzoskwinie ze skórki. Owoce pokrój na drobne kawałki wyjmując z nich uprzednio pestki. Włóż brzoskwinie do garnka wraz z cukrem, miodem i wyciśniętym wcześniej sokiem z cytryny. Całość zagotuj lekko mieszając. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych, gorących słoików i dokładnie zamknij.
Smacznego!
2019-09-16, 10:17
facebook
Wakacje już za nami. Niedługo przyjdzie kalendarzowa jesień. Ale my jeszcze chcemy powspominać słoneczne chwile lata. Odpoczynek od pracy jest potrzebny każdemu. Ważne jest, żeby raz na jakiś czas przewietrzyć umysł i dać sobie chwilę oddechu od codziennych obowiązków. Do pracy wraca się wtedy z podwójną mocą, świeżymi pomysłami i zapałem do działania.
A Wy co robiliście w tegoroczne wakacje?
A Wy co robiliście w tegoroczne wakacje?
2019-09-12, 10:58
facebook
Miłego poniedziałku!
Jak tam Wasza motywacja do pracy?
U nas w biurze od rana robota wre!
W pochmurne poranki takie jak ten dawkę energii może dostarczyć świeżo tłoczony sok jabłkowy! Nadaje się on świetnie jako zdrowa przekąska do szkoły i do pracy. Może zastąpić jedną z pięciu dziennie zalecanych porcji warzyw i owoców.
Jak tam Wasza motywacja do pracy?
U nas w biurze od rana robota wre!
W pochmurne poranki takie jak ten dawkę energii może dostarczyć świeżo tłoczony sok jabłkowy! Nadaje się on świetnie jako zdrowa przekąska do szkoły i do pracy. Może zastąpić jedną z pięciu dziennie zalecanych porcji warzyw i owoców.
2019-09-09, 10:13
facebook
https://www.facebook.com/TloczniaDziadkaFranka/photos/a.1279390522169708/2260201190755298/?type=3
2019-09-06, 11:38
facebook
W czwartkowe popołudnie polecamy Wam przepis na pyszne jagodzianki z owocami prosto z ogrodu babci Zosi!
Składniki:
– dwie pełne szklanki mąki
– pełna szklanka mleka
– 50 g świeżych drożdży
– połowa kostki masła
– pół szklanki drobnego cukru
– dwie szklanki świeżych jagód
- sześć żółtek
– jedno jajko
Wykonanie:
Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na piętnaście minut, aby ciasto mogło wyrosnąć.
Masło topimy w rondelku, a potem odkładamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesiewając ją przez sitko. Następnie dodajemy pozostałe mleko, roztopione masło i zaczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, a następnie znów odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką stół i dzielimy na około dwadzieścia kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy w rękach na okrągły placek, na środek kładziemy dwie łyżki jagód i sklejamy, starając się nadać bułeczkom w miarę okrągły kształt.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miseczki wbijamy jajko i dokładnie je roztrzepujemy.
Teraz smarujemy bułeczki jajkiem i wkładamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy przez około piętnaście minut, aż jagodzianki zrobią się lekko złociste.
Gdy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem dla ozdoby. Dajcie znać, czy wyszły smaczne ?
Składniki:
– dwie pełne szklanki mąki
– pełna szklanka mleka
– 50 g świeżych drożdży
– połowa kostki masła
– pół szklanki drobnego cukru
– dwie szklanki świeżych jagód
- sześć żółtek
– jedno jajko
Wykonanie:
Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na piętnaście minut, aby ciasto mogło wyrosnąć.
Masło topimy w rondelku, a potem odkładamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesiewając ją przez sitko. Następnie dodajemy pozostałe mleko, roztopione masło i zaczyn z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, a następnie znów odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką stół i dzielimy na około dwadzieścia kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy w rękach na okrągły placek, na środek kładziemy dwie łyżki jagód i sklejamy, starając się nadać bułeczkom w miarę okrągły kształt.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miseczki wbijamy jajko i dokładnie je roztrzepujemy.
Teraz smarujemy bułeczki jajkiem i wkładamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy przez około piętnaście minut, aż jagodzianki zrobią się lekko złociste.
Gdy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem dla ozdoby. Dajcie znać, czy wyszły smaczne ?
2019-09-05, 15:13
facebook
Plecaki już spakowane?
Miłego pierwszego dnia roku szkolnego!
Wszystkim uczniom życzymy przyjemnego powrotu do szkoły, poznania nowych przyjaciół w szkolnej ławce, samych dobrych ocen oraz zapału do zdobywania wiedzy.
A naszym drogim nauczycielom życzymy cierpliwości, spokoju, uśmiechu i zapału do nauczania.
Powodzenia! ????✏️
Miłego pierwszego dnia roku szkolnego!
Wszystkim uczniom życzymy przyjemnego powrotu do szkoły, poznania nowych przyjaciół w szkolnej ławce, samych dobrych ocen oraz zapału do zdobywania wiedzy.
A naszym drogim nauczycielom życzymy cierpliwości, spokoju, uśmiechu i zapału do nauczania.
Powodzenia! ????✏️
2019-09-02, 12:50
facebook
Lato powoli dobiega końca, a mamy dla Was pomysł na ochłodę. Lody bananowe to jeden z wielu pomysłów Babci Zosi na to, jak osłodzić życie wnukom. Spróbujcie sami!
Wystarczy obrać i zamrozić kilka bananów, później zblendować je na gładką masę. Ponownie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Oto one! Domowe lody bananowe! Nie musimy dodawać cukru, ponieważ banany same w sobie są słodkie. Dzięki temu jest to zdrowa przekąska dla dużych i małych. Polecamy!
Wystarczy obrać i zamrozić kilka bananów, później zblendować je na gładką masę. Ponownie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Oto one! Domowe lody bananowe! Nie musimy dodawać cukru, ponieważ banany same w sobie są słodkie. Dzięki temu jest to zdrowa przekąska dla dużych i małych. Polecamy!
2019-08-29, 12:05
facebook
REGULAMIN KONKURSU PRZETWORY BABCI ZOSI
2019-08-28, 14:48
facebook
Szum fal uderzających o burtę, świst wiatru w żaglach, promienie zachodzącego słońca na twarzy… Kto nie lubi tego uczucia? Sezon na żeglugę w pełni! To rodzaj sportu wodnego, relaks na łonie natury i wakacyjna atrakcja – każdy znajdzie coś dla siebie. Łapcie końcówkę lata!
2019-08-26, 11:48
facebook
Nie masz pomysłu na obiad?
Oryginalnym rozwiązaniem będzie… Tarta! Taka, jak deserowa, ale nie na słodko. My najbardziej lubimy tartę z warzywami i serem kozim.
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- pół kostki masła
- cztery łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- jedna cukinia
- jeden bakłażan
- cztery pomidory
- dwa ząbki czosnku
- trzy jajka
- pół szklanki koziego sera
- szczypta soli
- pieprz
- bazylia
- rozmaryn
- tymianek
Przepis:
Masło kroimy na kawałki, dodajemy mąkę, wodę, szczyptę soli i ugniatamy ciasto. Gdy będzie gładkie, formujemy z niego kulę i odkładamy na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie rozbijamy jajka z solą i ubijamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i mieszamy. Obieramy i kroimy wszystkie warzywa w dużą kostkę.
Ciasto po wyjęciu z lodówki wykładamy na okrągłej blaszce tak, by przykrywało też boki. Na ciasto wylewamy ubite jajka i posypujemy warzywami oraz serem na wierzch.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Koniecznie spróbujcie!
Oryginalnym rozwiązaniem będzie… Tarta! Taka, jak deserowa, ale nie na słodko. My najbardziej lubimy tartę z warzywami i serem kozim.
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- pół kostki masła
- cztery łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- jedna cukinia
- jeden bakłażan
- cztery pomidory
- dwa ząbki czosnku
- trzy jajka
- pół szklanki koziego sera
- szczypta soli
- pieprz
- bazylia
- rozmaryn
- tymianek
Przepis:
Masło kroimy na kawałki, dodajemy mąkę, wodę, szczyptę soli i ugniatamy ciasto. Gdy będzie gładkie, formujemy z niego kulę i odkładamy na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie rozbijamy jajka z solą i ubijamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i mieszamy. Obieramy i kroimy wszystkie warzywa w dużą kostkę.
Ciasto po wyjęciu z lodówki wykładamy na okrągłej blaszce tak, by przykrywało też boki. Na ciasto wylewamy ubite jajka i posypujemy warzywami oraz serem na wierzch.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Koniecznie spróbujcie!
2019-08-22, 10:49
facebook
Przedstawiamy smak tygodnia: to jabłko-gruszka!
Gruszka ma wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi witaminy C, A, E, K i B6, ale również tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Dzięki zawartości potasu gruszka obniża ciśnienie krwi, pomaga zapobiegać udarom i chorobom układu krwionośnego, dlatego jest polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Gruszka przyczynia się również do wzmacniania kości i przeciwdziałania osteoporozie, dzięki dużej ilości boru, który zatrzymuje wapń. Bor dobrze wpływa też na pracę mózgu, pobudza szare komórki i poprawia koncentrację.
Owoc ten chroni przed infekcjami dzięki przeciwutleniaczom, które mają działanie antynowotworowe poprzez eliminację wolnych rodników. Jako jeden z niewielu owoców zawiera jod, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy i zapobiega jej chorobom.
Duża zawartość błonnika sprawia, że gruszka świetnie działa na układ trawienny, jest skuteczna na zaparcia, biegunki oraz dla osób odchudzających się. Napar z gruszki do picia można stosować na przeziębienie lub grypę. Natomiast w formie okładu pomaga na ból głowy i migrenę.
Gruszki zawierają też dużą ilość kwasu foliowego, dlatego są polecane kobietom w ciąży. Bez obaw mogą też spożywać je osoby chore na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.
Gruszka ma wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi witaminy C, A, E, K i B6, ale również tiaminę, ryboflawinę i niacynę. Dzięki zawartości potasu gruszka obniża ciśnienie krwi, pomaga zapobiegać udarom i chorobom układu krwionośnego, dlatego jest polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym.
Gruszka przyczynia się również do wzmacniania kości i przeciwdziałania osteoporozie, dzięki dużej ilości boru, który zatrzymuje wapń. Bor dobrze wpływa też na pracę mózgu, pobudza szare komórki i poprawia koncentrację.
Owoc ten chroni przed infekcjami dzięki przeciwutleniaczom, które mają działanie antynowotworowe poprzez eliminację wolnych rodników. Jako jeden z niewielu owoców zawiera jod, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy i zapobiega jej chorobom.
Duża zawartość błonnika sprawia, że gruszka świetnie działa na układ trawienny, jest skuteczna na zaparcia, biegunki oraz dla osób odchudzających się. Napar z gruszki do picia można stosować na przeziębienie lub grypę. Natomiast w formie okładu pomaga na ból głowy i migrenę.
Gruszki zawierają też dużą ilość kwasu foliowego, dlatego są polecane kobietom w ciąży. Bez obaw mogą też spożywać je osoby chore na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.
2019-08-19, 09:14
facebook
W końcu długi weekend! To super okazja, żeby wybrać się z dziadkiem na ryby i spędzić razem trochę czasu. Doceniajmy te chwile z rodziną na łonie natury i czerpmy z tego jak najwięcej. My te kilka wolnych dni wykorzystujemy na odpoczynek nad jeziorem.
Miłego długiego weekendu!
Miłego długiego weekendu!
2019-08-16, 10:35
facebook
Prezentujemy smak tygodnia: to jabłko-imbir!
Korzeń imbiru to nie tylko przyprawa poprawiająca smak potraw, ale też substancja o działaniu leczniczym stosowana w medycynie naturalnej. Zawiera witaminy C, B1, B2, A, E i K oraz wiele składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor i potas.
Imbir znany jest ze swojego działania rozgrzewającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Nadaje się jako lekarstwo na przeziębienie i grypę. Uśmierza bóle stawów i mięśni oraz bóle miesiączkowe. Potrafi też leczyć migrenę i łagodzić jej objawy. Ma działanie przeciwobrzękowe.
Imbir ma pozytywny wpływ na układ trawienny, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia. Potrafi też złagodzić mdłości, dlatego jest polecany kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną. Imbir przeciwdziała wymiotom i wzmaga apetyt.
Korzeń imbiru poprawia ukrwienie, zmniejsza lepkość krwi, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz wpływa korzystnie na prace serca. Dzięki temu pomaga zapobiegać tworzeniu się zatorów i zakrzepów oraz chroni przed chorobami układu krwionośnego.
Korzeń imbiru to nie tylko przyprawa poprawiająca smak potraw, ale też substancja o działaniu leczniczym stosowana w medycynie naturalnej. Zawiera witaminy C, B1, B2, A, E i K oraz wiele składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor i potas.
Imbir znany jest ze swojego działania rozgrzewającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Nadaje się jako lekarstwo na przeziębienie i grypę. Uśmierza bóle stawów i mięśni oraz bóle miesiączkowe. Potrafi też leczyć migrenę i łagodzić jej objawy. Ma działanie przeciwobrzękowe.
Imbir ma pozytywny wpływ na układ trawienny, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia. Potrafi też złagodzić mdłości, dlatego jest polecany kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną. Imbir przeciwdziała wymiotom i wzmaga apetyt.
Korzeń imbiru poprawia ukrwienie, zmniejsza lepkość krwi, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz wpływa korzystnie na prace serca. Dzięki temu pomaga zapobiegać tworzeniu się zatorów i zakrzepów oraz chroni przed chorobami układu krwionośnego.
2019-08-12, 14:51
facebook
Babcia Zosia przyniosła nam ostatnio mnóstwo pysznych domowych kiszonek! Zajadaliśmy się nimi cały dzień.
A wiecie, że kiszonki mają dużo wartości odżywczych?
To niedoceniony naturalny probiotyk. Zawarta w nich duża ilość witamin i kwasu mlekowego wzmacniają odporność organizmu i chronią nas przed chorobami. Kiszonki spożywane przez kobiety w ciąży mogą wpłynąć na odporność dziecka! A nawet często zapobiec alergiom pokarmowym u malucha.
Przepis na ogórki kiszone babci Zosi:
Umyć świeże, niepryskane ogórki z ogródka lub działki i ułożyć je ciasno w słoiku w pozycji pionowej. Następnie dorzucić trzy obrane ząbki czosnku i kawałek chrzanu z korzenia. Do słoika należy włożyć również gałązkę kopru wraz z łodygą. Zagotować wodę z solą i wlać do słoika tak, aby woda przykrywała wszystkie ogórki. Szybko zakręcić i odstawić w zacienione miejsce. Żeby ogórki były mocno kwaśne można je kisić nawet całą zimę.
A wiecie, że kiszonki mają dużo wartości odżywczych?
To niedoceniony naturalny probiotyk. Zawarta w nich duża ilość witamin i kwasu mlekowego wzmacniają odporność organizmu i chronią nas przed chorobami. Kiszonki spożywane przez kobiety w ciąży mogą wpłynąć na odporność dziecka! A nawet często zapobiec alergiom pokarmowym u malucha.
Przepis na ogórki kiszone babci Zosi:
Umyć świeże, niepryskane ogórki z ogródka lub działki i ułożyć je ciasno w słoiku w pozycji pionowej. Następnie dorzucić trzy obrane ząbki czosnku i kawałek chrzanu z korzenia. Do słoika należy włożyć również gałązkę kopru wraz z łodygą. Zagotować wodę z solą i wlać do słoika tak, aby woda przykrywała wszystkie ogórki. Szybko zakręcić i odstawić w zacienione miejsce. Żeby ogórki były mocno kwaśne można je kisić nawet całą zimę.
2019-08-08, 09:54
facebook
Polecamy smak tygodnia: to jabłko-aronia!
Aronia zawiera dużo witaminy P, czyli bioflawonoidów, które są cennymi przeciwutleniaczami i zwalczają wolne rodniki. Dodatkowe składniki aronii takie jak witamina C i E wspomagają siły obronne organizmu i pomagają wzmacniać odporność. Chronią nie tylko przed przeziębieniami, ale potrafią przeciwdziałać powstawaniu nowotworów.
Owoce aronii mają korzystne działanie na układ krwionośny. Zawarte w nich rutyna i antocyjany wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi oraz wchłaniania złego cholesterolu. Poprawiają również ukrwienie najdrobniejszych naczynek np. w oku, dzięki czemu opóźniają postępowanie chorób narządu wzroku takich jak jaskra czy zaćma.
Aronia jest też świetna dla osób pracujących przy komputerze, ponieważ wspomagają regenerację oczu i niwelują promieniowanie monitorów. Mogą również łagodzić skutki radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów oraz uodparniać na promieniowanie ultrafioletowe.
Aronia zawiera dużo witaminy P, czyli bioflawonoidów, które są cennymi przeciwutleniaczami i zwalczają wolne rodniki. Dodatkowe składniki aronii takie jak witamina C i E wspomagają siły obronne organizmu i pomagają wzmacniać odporność. Chronią nie tylko przed przeziębieniami, ale potrafią przeciwdziałać powstawaniu nowotworów.
Owoce aronii mają korzystne działanie na układ krwionośny. Zawarte w nich rutyna i antocyjany wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi oraz wchłaniania złego cholesterolu. Poprawiają również ukrwienie najdrobniejszych naczynek np. w oku, dzięki czemu opóźniają postępowanie chorób narządu wzroku takich jak jaskra czy zaćma.
Aronia jest też świetna dla osób pracujących przy komputerze, ponieważ wspomagają regenerację oczu i niwelują promieniowanie monitorów. Mogą również łagodzić skutki radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów oraz uodparniać na promieniowanie ultrafioletowe.
2019-08-05, 13:49
facebook
Lato to czas odpoczynku. Świetnym sposobem na spędzenie wolnego letniego popołudnia, niezależnie od pogody na dworze, jest lektura dobrej książki. Polecamy Wam listę pozycji, na której zarówno zapalony miłośnik ciekawej lektury jak i okazjonalny czytelnik znajdzie coś dla siebie.
1. "Pamiętnik Księgarza" Bythell Shaun
2. "Podróż ludzi Księgi" Tokarczuk Olga
3. "21 lekcji na XXI wiek" Yuval Noah Harari
4. "Przeznaczeni" Grochola Katarzyna
5. "Jak mniej myśleć" Petitcollin Christel
6. "Ekspozycja" Remigiusz Mróz
7. "Pilot ci tego nie powie" Smith Patrick
8. "Jak uratować świat?" Szpura Areta
9. "W głębi lasu" Coben Harlan
10. "Becoming. Moja historia" Obama Michelle
Przyjemnej lektury!
1. "Pamiętnik Księgarza" Bythell Shaun
2. "Podróż ludzi Księgi" Tokarczuk Olga
3. "21 lekcji na XXI wiek" Yuval Noah Harari
4. "Przeznaczeni" Grochola Katarzyna
5. "Jak mniej myśleć" Petitcollin Christel
6. "Ekspozycja" Remigiusz Mróz
7. "Pilot ci tego nie powie" Smith Patrick
8. "Jak uratować świat?" Szpura Areta
9. "W głębi lasu" Coben Harlan
10. "Becoming. Moja historia" Obama Michelle
Przyjemnej lektury!
2019-08-01, 13:10
facebook
Prezentujemy smak tygodnia! Sok jabłko-burak z powodzeniem może zastąpić jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji owoców i warzyw dziennie.
Surowy burak ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalnia energię. Dodatkowo buraki posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy.
Buraki to także środek krwiotwórczy – zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki! Zawierają kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, żelazo, wapń, magnez, potas, sód, miedź, chlor, fluor i cynk.
Spożywanie buraka zapewnia maksymalną detoksykacje organizmu oraz wzmocni odporność. Warto pić sok z buraka w trakcie przeziębienia lub grypy, ponieważ pomaga zwalczyć katar i działa wykrztuśnie, co wspiera leczenie kaszlu.
Burak ma również wpływ na nasze zdrowie psychiczne, ponieważ zawiera tryptofan, który „relaksuje umysł” i daje poczucie zadowolenia tak samo jak czekolada. Do tego buraki są niskokaloryczne, więc świetnie nadają się dla osób dbających o talię.
Smacznego, na zdrowie!
Surowy burak ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalnia energię. Dodatkowo buraki posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy.
Buraki to także środek krwiotwórczy – zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki! Zawierają kwas foliowy, witaminę C, witaminę B1, żelazo, wapń, magnez, potas, sód, miedź, chlor, fluor i cynk.
Spożywanie buraka zapewnia maksymalną detoksykacje organizmu oraz wzmocni odporność. Warto pić sok z buraka w trakcie przeziębienia lub grypy, ponieważ pomaga zwalczyć katar i działa wykrztuśnie, co wspiera leczenie kaszlu.
Burak ma również wpływ na nasze zdrowie psychiczne, ponieważ zawiera tryptofan, który „relaksuje umysł” i daje poczucie zadowolenia tak samo jak czekolada. Do tego buraki są niskokaloryczne, więc świetnie nadają się dla osób dbających o talię.
Smacznego, na zdrowie!
2019-07-29, 09:59
facebook
Aktywność fizyczna jest ważna w każdym wieku. A ruch na świeżym powietrzu świetnie wpływa na nasze zdrowie.
Podczas treningu na dworze otrzymujemy sporą dawkę witaminy D3, która jest niezbędna do prawidłowego działania układu metabolicznego oraz kostno-stawowego. Oprócz tego mamy okazję dotlenić organizm, co poprawia pracę naszego mózgu, serca i układu krążenia. W ten sposób pozbywamy się zmęczenia i ospałości. Za to sam wysiłek da nam zastrzyk endorfin, który poprawi nam humor na cały nadchodzący tydzień.
Dlatego warto skorzystać z pięknej pogody i wybrać się na rower albo spacer do pobliskiego lasu. Na pewno dobrze nam to zrobi!
Podczas treningu na dworze otrzymujemy sporą dawkę witaminy D3, która jest niezbędna do prawidłowego działania układu metabolicznego oraz kostno-stawowego. Oprócz tego mamy okazję dotlenić organizm, co poprawia pracę naszego mózgu, serca i układu krążenia. W ten sposób pozbywamy się zmęczenia i ospałości. Za to sam wysiłek da nam zastrzyk endorfin, który poprawi nam humor na cały nadchodzący tydzień.
Dlatego warto skorzystać z pięknej pogody i wybrać się na rower albo spacer do pobliskiego lasu. Na pewno dobrze nam to zrobi!
2019-07-25, 10:10
facebook
Prezentujemy smak tygodnia: to sok jabłko-marchew!
Sok jabłkowo-marchewkowy polecamy nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości zdrowotne. Zawiera duże ilości beta-karotenu, czyli witaminy A. Oprócz tego jest też źródłem wielu witamin takich jak witamina K, C, B1, B2, B3, B6 i E oraz fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, pektyny, cynku, potasu, kwasu pantotenowego i błonnika. Dzięki tym wszystkim składnikom marchew jest w stanie pomagać nam dbać o nasze zdrowie.
Najbardziej znaną właściwością marchwi jest jej pozytywny wpływ na wzrok. Oprócz tego marchew oddziałuje na układ nerwowy, pomaga zapobiegać chorobom takim jak Alzheimer i Parkinson oraz przywraca równowagę psychiczną. Poprawia również funkcjonowanie mięśni poprzez wspomaganie transportu ważnych substancji odżywczych do układu mięśniowego. Wapno zawarte w marchewce pomaga dbać o zdrowe kości, utwardza je i zapobiega osteoporozie.
Sok marchewkowy spowalnia proces starzenia się poprzez sprzyjanie produkcji kolagenu, zwiększanie elastyczności skóry i zapobieganie powstawaniu zmarszczek. Może zmienić odcień skóry na zdrowszy i wspomaga opalanie, więc często piją go osoby o bladej, ziemistej cerze. Wzmacnia również naczynia krwionośne, przez co przeciwdziała powstawaniu pajączków i żylaków. Zapobiega chorobom serca i obniża cholesterol.
Dzięki zawartości błonnika, marchew wspomaga procesy trawienne i dba o zdrowy żołądek i wątrobę.
Marchew sprawdza się również w profilaktyce niektórych rodzajów nowotworów w tym na przykład raka piersi. Jest też dobrym lekarstwem na przeziębienie, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C i wspomaga system odpornościowy.
Pijcie na zdrowie!
Sok jabłkowo-marchewkowy polecamy nie tylko ze względu na smak, ale też właściwości zdrowotne. Zawiera duże ilości beta-karotenu, czyli witaminy A. Oprócz tego jest też źródłem wielu witamin takich jak witamina K, C, B1, B2, B3, B6 i E oraz fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, pektyny, cynku, potasu, kwasu pantotenowego i błonnika. Dzięki tym wszystkim składnikom marchew jest w stanie pomagać nam dbać o nasze zdrowie.
Najbardziej znaną właściwością marchwi jest jej pozytywny wpływ na wzrok. Oprócz tego marchew oddziałuje na układ nerwowy, pomaga zapobiegać chorobom takim jak Alzheimer i Parkinson oraz przywraca równowagę psychiczną. Poprawia również funkcjonowanie mięśni poprzez wspomaganie transportu ważnych substancji odżywczych do układu mięśniowego. Wapno zawarte w marchewce pomaga dbać o zdrowe kości, utwardza je i zapobiega osteoporozie.
Sok marchewkowy spowalnia proces starzenia się poprzez sprzyjanie produkcji kolagenu, zwiększanie elastyczności skóry i zapobieganie powstawaniu zmarszczek. Może zmienić odcień skóry na zdrowszy i wspomaga opalanie, więc często piją go osoby o bladej, ziemistej cerze. Wzmacnia również naczynia krwionośne, przez co przeciwdziała powstawaniu pajączków i żylaków. Zapobiega chorobom serca i obniża cholesterol.
Dzięki zawartości błonnika, marchew wspomaga procesy trawienne i dba o zdrowy żołądek i wątrobę.
Marchew sprawdza się również w profilaktyce niektórych rodzajów nowotworów w tym na przykład raka piersi. Jest też dobrym lekarstwem na przeziębienie, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C i wspomaga system odpornościowy.
Pijcie na zdrowie!
2019-07-22, 12:06
facebook
Dzisiaj polecamy Wam przepis na ciasto drożdżowe z porzeczkami i wiśniami z ogródka babci Zosi ??
Składniki na zaczyn:
• dwie łyżki mąki pszennej
• cztery łyżki ciepłego mleka
• 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
• dwie łyżki cukru
Składniki na ciasto:
• pół kilograma mąki pszennej
• cztery żółtka jaj
• jedna szklanka ciepłego mleka
• pół kostki masła
• cztery łyżki cukru
• szczypta soli
• miska porzeczek i wiśni
Składniki na kruszonkę:
• cztery łyżki mąki
• cztery łyżki cukru
• pół kostki masła
Rozpocznij od przygotowania zaczynu. Do miski dodaj mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Potem dolej mleka i dokładnie wymieszaj. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, cukier i sól. Następnie dodaj żółtka jajek. Wlej ciepłe mleko, zaczyn i roztopione, przestudzone masło. Wszystko wymieszaj.Ciasto wyrabiaj dłońmi na poprószonym mąką stole aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i zostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy wysmarowanej wcześniej masłem. Następnie umyj owoce. Z wiśni powyciągaj pestki. Niezbyt gęsto wyłóż na ciasto porzeczki i wiśnie.
Potem w osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i masło na kruszonkę i ugnieć na gładką masę. Posyp grudkami z ciasta-kruszonki i wstaw do piekarnika na środkową półkę na 175 stopni. Piecz przez około 45 minut.
Pod koniec pieczenia koniecznie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Następnie pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki na zaczyn:
• dwie łyżki mąki pszennej
• cztery łyżki ciepłego mleka
• 40 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych
• dwie łyżki cukru
Składniki na ciasto:
• pół kilograma mąki pszennej
• cztery żółtka jaj
• jedna szklanka ciepłego mleka
• pół kostki masła
• cztery łyżki cukru
• szczypta soli
• miska porzeczek i wiśni
Składniki na kruszonkę:
• cztery łyżki mąki
• cztery łyżki cukru
• pół kostki masła
Rozpocznij od przygotowania zaczynu. Do miski dodaj mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Potem dolej mleka i dokładnie wymieszaj. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, cukier i sól. Następnie dodaj żółtka jajek. Wlej ciepłe mleko, zaczyn i roztopione, przestudzone masło. Wszystko wymieszaj.Ciasto wyrabiaj dłońmi na poprószonym mąką stole aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i zostaw w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy wysmarowanej wcześniej masłem. Następnie umyj owoce. Z wiśni powyciągaj pestki. Niezbyt gęsto wyłóż na ciasto porzeczki i wiśnie.
Potem w osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i masło na kruszonkę i ugnieć na gładką masę. Posyp grudkami z ciasta-kruszonki i wstaw do piekarnika na środkową półkę na 175 stopni. Piecz przez około 45 minut.
Pod koniec pieczenia koniecznie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Następnie pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
2019-07-18, 11:36
facebook
https://www.facebook.com/TloczniaDziadkaFranka/photos/a.1279759122132848/2168043553304396/?type=3
2019-07-15, 15:48
facebook
Porada tygodnia: wypij sok jabłkowy!
Jabłka zawierają mnóstwo ważnych składników takich jak witamina C, witamina K, witamina A, witamina E, witamina B1, B2 i B6, a do tego kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, fosfor, polifenole i wiele innych. Jabłka działają detoksykacyjnie, czyli pomagają usuną z organizmu toksyny i metale ciężkie. Posiadają dużą zawartość błonnika przez co zmniejszają wchłanianie cholesterolu. To pozwala skutecznie zapobiec miażdżycy i uchronić się przed zawałem. Oprócz tego jabłka są dobre na wzrok, dzięki obecności przeciwutleniaczy, naturalnych barwników roślinnych, witaminy C i witaminy A. Jabłka wpływają pozytywnie na układ odpornościowy i trawienny oraz na wygląd i kondycję skóry. Opóźniają procesy starzenia i wspierają produkcję kolagenu. Są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Do tego mają niewielką kaloryczność, więc często jedzą je też osoby stosujące diety odchudzające.
Jabłka zawierają mnóstwo ważnych składników takich jak witamina C, witamina K, witamina A, witamina E, witamina B1, B2 i B6, a do tego kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, fosfor, polifenole i wiele innych. Jabłka działają detoksykacyjnie, czyli pomagają usuną z organizmu toksyny i metale ciężkie. Posiadają dużą zawartość błonnika przez co zmniejszają wchłanianie cholesterolu. To pozwala skutecznie zapobiec miażdżycy i uchronić się przed zawałem. Oprócz tego jabłka są dobre na wzrok, dzięki obecności przeciwutleniaczy, naturalnych barwników roślinnych, witaminy C i witaminy A. Jabłka wpływają pozytywnie na układ odpornościowy i trawienny oraz na wygląd i kondycję skóry. Opóźniają procesy starzenia i wspierają produkcję kolagenu. Są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Do tego mają niewielką kaloryczność, więc często jedzą je też osoby stosujące diety odchudzające.
2019-07-15, 15:19